Téma měsíce

František studentům

14. 6. 2013 12:01
Rubrika: Nezařazené

V pátek 7. června se papež František setkal se studenty a učiteli italských jezuitských středních škol. Celé setkání se neslo ve spontánní a přátelské atmosféře, kterou vystihuje Františkovo úvodní slovo: „Připravil jsem si promluvu, ale má pět stran! Trochu nudné.“ Po aplausu slíbil studentům pouze krátké shrnutí jeho promluvy, pak mu mohli pokládat libovolné otázky. Dotazy studentů a učitelů byly různorodé a František na ně odpovídal s humorem i citem.

Například na otázku, proč se zřekl obvyklého papežského apartmánu v apoštolském paláci, odpověděl František: „Měl jsem potřebu žít mezi lidmi. Kdybych žil sám, byl bych pravděpodobně trochu izolovaný a to by pro mě nebylo dobré. Je to zkrátka otázka mé osobnosti, že nemohu žít sám“.

František se také dotkl problému chudoby, když nabádal studenty, aby každý z nich (a z nás) přemýšlel, jak udělat sám sebe chudším a více se tak podobat Ježíši.

Papež také podpořil studenty a učitele, aby se angažovali v politice. Nemůžeme si podle něj pouze umývat ruce nad současnou politickou situací. Naopak je naší povinností být aktivními a usilovat o obecné dobro pro všechny.

Zajímavě František odpověděl na otázku, jak mohou mladí Italové čelit ekonomické krizi. František zdůraznil, že je nutné poznat pravou povahu této krize. „Krize, ve které v současné době žijeme, je lidská krize, protože ekonomické problémy jsou důsledkem obrovského lidského problému. To, co je skutečně v krizi, je hodnota lidské osoby,“ prozradil studentům a dodal: „V současnosti jakoby nezáleželo na osobě, záleží na penězích. Lidská osoba je nyní v krizi proto, že lidé jsou otroky! Musíme se osvobodit od těch ekonomických a společenských struktur, které nás zotročují. A toto je váš úkol,“ povzbudil František studenty.

Papež odpovídal celkem na deset otázek studentů i učitelů a podpořil studenty ve vytrvalosti ve víře, kterou přirovnal k dlouhé cestě. Setkání zakončil povzbuzením a požehnáním.

Jakou otázku bys položil/a Františkovi ty?

 

Celý článek (v angličtině) s více odpověďmi najdeš zde.

Zobrazeno 5017×

Komentáře

Ester-Michael

:-) Jojo, měly by se, ale po zkušenostech sem usoudila, že je lepší některý věci - na Signálech - neventilovat:-D....ne proto, že bych se styděla (i když jinak sem vlastně plachá:-D), ale proto, že nemá smysl, když napíšu, co si myslím, a ostatní to vede k pohoršení a případně se o tom začnou dohadovat:-) tak jako v minulosti:)....to je pak trochu kontraproduktivní:-).... Ale bude-li někdy příležitost, ráda se na to zase osobně zeptám:-), shodou okolností sme se začali v práci nedávno učit španělsky:-) :-D. . . .

embec

no ale diskuze je přeci důležitá pro tříbení názorů... nemůžem přeci proto, že jsou i tací, kteří neumí diskutovat a jen napadají bez argumentů a nebo jsou i vulgární, rezignovat... což? toť na zamyšlení...
však je také možné dát příspěvek na blog a případně zrušit diskuzi, pokud by byla už úplně mimo.... bohužel je spousta otázek, které pálí nejen mladé a zda je prostor, kde je možné získat i vyjádření duchovních, což je skvělý ;-)
navíc... to, jak dokážeme reagovat na "prudily" taky ukazuje něco o tom, jak zvládáme diskuzi, případně útoky my - a případní čtenáři jsou tím taky ovlivňováni, což značí, že máme vliv na tvorbu hodnot ve virtuálním prostoru (což je uff - i v případě autorizovaných) často velmi nelehká situace.... už nějakou dobu uvažuju o článku na toto téma, tak se snad podaří :-)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka