Téma měsíce

„Peníze nám musí sloužit, ne nad námi panovat“

21. 5. 2013 17:28
Rubrika: Nezařazené | Štítky: tema:papez-frantisek

Myslíš si, že se papežové zaměřují pouze na duchovní záležitosti a že na aktuální dění ve světě nereagují? Právě naopak! Papežové se často vyjadřovali k nejrůznějším sociálním otázkám a vytvářeli tak „katolickou sociální nauku“, která se dotýká například témat rodinného života, ekonomiky, politiky, rozvojových otázek či ochrany životního prostředí. V nejnovější promluvě papež František kritizuje současné nastavení ekonomiky.


 

O papeži Františkovi je známo, že je citlivý k sociálním problémům doby, což opět prokázal v promluvě k novým velvyslancům Svatého stolce. František (stejně jako jeho předchůdce Benedikt XVI.) vnímá současnou ekonomickou krizi především jako hlubokou krizi lidství. V této promluvě tvrdí, že v pozadí mnoha současných sociálních problémů stojí „náš vztah k penězům a naše přijetí jejich moci nad námi samými i společností“.

Peníze nám musí sloužit, ne nad námi panovat“, zdůrazňuje František. Papež kritizuje takovou formu ekonomiky, v jejímž středu nestojí sám člověk. Právě ekonomická krize ukázala, že současná ekonomika redukuje člověka pouze na spotřebitele a ignoruje jeho opravdové potřeby. Za touto krizí stojí podle Františka odmítnutí etiky v ekonomice - a tedy i odmítnutí Boha.

Kudy však vede cesta ven (nejen) ze současných ekonomických problémů? „Je zapotřebí finanční reformy, která by brala v potaz etiku a přinášela prospěch každému,“ tvrdí František. Takových změn můžeme dosáhnout pouze vzájemnou solidaritou prostupující celou ekonomickou sféru. A to se neobejde bez obrácení se k Bohu.

(Celá promluva je zatím dostupná pouze v angličtině. Citace v tomto článku jsou mé vlastní překlady.)

Zobrazeno 1126×

Komentáře

spitfire

Papežům by mělo být zakázáno psát básně.

svíce

bklbost

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka